Wake up-call voor verhuurders: Goed Wonen Gemert mag vrouw met huurachterstand niet op straat zetten
GEMERT-BAKEL – Woningcorporaties die niets doen voor huurders met schulden, worden afgestraft. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof over een vrouw uit Elsendorp. Haar verhuurder Goed Wonen Gemert liet na de gemeente te waarschuwen en mag haar nu niet op straat zetten.
,,Het is de eerste keer dat rechters in hoger beroep zo’n uitspraak doen”, zegt haar advocaat Dave IJpelaar. Hij hoopt dat de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch een wake up-call is voor verhuurders die hun nieuwe meldplicht niet serieus nemen.
Voorkomen dat iemand op straat wordt gezet
Sinds begin 2021 zijn verhuurders wettelijk verplicht om gemeenten bijtijds in te seinen als huurders achterlopen met het betalen van de huur. Vervolgens kan de gemeente schuldhulp bieden en voorkomen dat iemand op straat wordt gezet.
,,Nu blijkt dus dat als een verhuurder zich hier niet aan houdt, hij het risico loopt later het huurcontract niet te kunnen ontbinden”, zegt IJpelaar. Zijn cliënte werkt als zzp’er en kwam in geldnood toen ze tijdelijk geen werk had. ,,Toen ze twee tot drie maanden achterliep met het betalen van de huur, had Goed Wonen de gemeente moeten inseinen. Dan had de gemeente schuldhulp kunnen inzetten.”
Ik heb haar naar de gemeente gestuurd voor schuldhulp en die krijgt ze nu. Sindsdien betaalt ze de huur wel weer op tijd. -Dave IJpelaar, Advocaat van huurster
In plaats daarvan liet Goed Wonen Gemert de huurachterstand verder oplopen en besloot vorig jaar om het huurcontract te ontbinden. IJpelaar: ,,Ja, mijn cliënte had ook direct zelf naar de gemeente kunnen stappen en schuldhulp aanvragen. Dat heeft ze niet gedaan. Die stap zetten mensen met schulden bijna nooit, uit schaamte of omdat ze denken dat alles wel losloopt.”
Keiharde boodschap
Zijn kantoor JAW Advocaten doet naar zijn zeggen wel achthonderd van dit type rechtszaken per jaar. Dat probleem wordt groter, uit onderzoek blijkt dat het aantal huurders in Nederland met betalingsproblemen groeit. ,,Telkens zien we dat mensen pas in actie komen als er een keiharde boodschap komt. Bijvoorbeeld als ze horen dat de volgende dag de elektriciteit wordt afgesloten of dat ze over een week uit huis worden gezet. Juist daarom is ook die meldplicht voor woningcorporaties ingevoerd.”
De vrouw verloor eerst haar rechtszaak nog bij de kantonrechter, volgens IJpelaar doordat ze toen nog geen advocaat had. ,,Veel mensen denken: als ik mijn persoonlijke omstandigheden uitleg, dan komt het goed. Maar bij kantonrechters is de afspraak dat mensen met een huurachterstand van drie maanden in principe uit hun woning mogen worden gezet. Je moet wel de juiste handvatten aanreiken willen ze een uitzondering maken.”
Orde op zaken stellen
De vrouw kon voorkomen dat ze echt uit huis werd gezet, door alsnog een advocaat in de arm te nemen. ,,Ik heb een moratorium (uitstel van betaling, red) aangevraagd bij de rechter”, zegt IJpelaar. ,,Mijn cliënte kreeg vervolgens een aantal maanden de tijd zaken op orde te stellen. Ik heb haar naar de gemeente gestuurd voor schuldhulp en die krijgt ze nu. Sindsdien betaalt ze de huur wel weer op tijd.”
Dat heeft ook meegewogen in haar voordeel, blijkt uit de uitspraak van het Hof.
Bron: ed.nl