Wat te doen als je te veel geld van het UWV ontving? ‘Terugbetaling niet uitgesloten’

De afgelopen tijd is gebleken dat mogelijk tienduizenden mensen jarenlang een te hoge of te lage WIA-uitkering hebben ontvangen door een fout in de werkwijze van het UWV. Dit heeft geleid tot veel vragen en onzekerheid onder uitkeringsgerechtigden. Bij Sociaal Verhaal begrijpen we dat deze situatie frustrerend en stressvol kan zijn. Daarom willen we enkele van de meest gestelde vragen over dit onderwerp beantwoorden en laten zien hoe wij u kunnen helpen als u in deze situatie verkeert.

Hoe weet ik of ik een te lage uitkering heb gekregen?

Het is lastig om zelf vast te stellen of u een te lage of te hoge uitkering heeft ontvangen, omdat de berekeningen van het UWV complex zijn. Als u vermoedt dat er iets niet klopt, raadt het UWV aan om contact met hen op te nemen. Zij hebben een speciaal team dat zich bezighoudt met het onderzoeken van mogelijke fouten. Houd er wel rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat u een duidelijk antwoord krijgt, aangezien het UWV momenteel veel meldingen ontvangt.

Wanneer krijg ik te horen of mijn uitkering verkeerd is berekend?

Het UWV heeft aangegeven dat het onderzoek naar de fouten in de uitkeringen tot december zal duren. Dit betekent dat veel mensen pas in 2025 zullen horen of hun uitkering te hoog of te laag was. Alleen mensen van wie het UWV constateert dat ze een verkeerde uitkering hebben ontvangen, zullen worden benaderd.

Wat gebeurt er als je een te lage uitkering hebt ontvangen?

Als blijkt dat u een te lage uitkering heeft ontvangen, zal het UWV u met terugwerkende kracht compenseren vanaf begin 2020. De exacte manier waarop de compensatie zal worden uitbetaald, is nog niet duidelijk. Dit kan in één keer of in delen gebeuren, afhankelijk van wat voor u het meest gunstig is, zodat het uw toeslagen niet negatief beïnvloedt.

Wat als ik een te hoge uitkering heb ontvangen? Moet ik terugbetalen?

Het UWV heeft als uitgangspunt dat er geen terugvordering zal plaatsvinden als u een te hoge uitkering heeft ontvangen. Minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum heeft benadrukt dat het UWV alleen in uitzonderlijke gevallen zal navorderen, bijvoorbeeld als iemand duidelijk had kunnen weten dat hij of zij te veel geld ontving. Maar in de meeste gevallen lijkt terugbetaling uitgesloten te zijn.

Zijn er ook fouten gemaakt bij andere uitkeringen?

Ja, er zijn ook fouten gemaakt bij de berekening van andere uitkeringen zoals de Wajong- en WW-uitkeringen. Uit steekproeven blijkt echter dat de fouten daar minder vaak voorkomen. Op dit moment heeft het UWV prioriteit gegeven aan de WIA-uitkeringen, maar op termijn zullen ook de Wajong- en WW-uitkeringen worden onderzocht.

Wat was de fout en hoe kunt u dit in de toekomst herkennen?

De meeste fouten zijn gemaakt bij de berekening van het dagloon, dat de hoogte van de uitkering bepaalt. Dit kan met name ingewikkeld zijn voor mensen met meerdere tijdelijke contracten of een individueel keuzebudget. Sinds kort deelt het UWV meer informatie over hoe de uitkering is berekend, maar het blijft moeilijk om dit zelfstandig te controleren.

Hoe lang wist het UWV al van de fout?

In 2023 ontdekte het UWV bij steekproeven dat er veel fouten zaten in de uitkeringen die sinds 2020 waren toegekend. Hoewel er toen pogingen werden gedaan om de fouten te verminderen, dacht het UWV aanvankelijk dat de problemen vooral administratief waren en realiseerde men zich niet meteen dat deze fouten directe gevolgen hadden voor tienduizenden mensen. Pas in de zomer van 2024 werd duidelijk hoe omvangrijk de problemen waren.

Hoe kan Sociaal Verhaal u helpen?

Bij Sociaal Verhaal helpen wij mensen die te maken krijgen met problemen met hun uitkering. Wij kunnen u ondersteunen bij het controleren van uw uitkering, het indienen van een klacht of bezwaar, en bij het zoeken naar compensatie als u benadeeld bent door een fout van het UWV. Onze ervaren juristen staan klaar om u bij te staan en ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.

Als u denkt dat u een te hoge of te lage uitkering heeft ontvangen of als u andere problemen ondervindt met het UWV, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij bieden gratis juridisch advies en begeleiding om uw rechten te verdedigen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met Sociaal Verhaal. Samen zorgen we ervoor dat u de hulp krijgt die u nodig heeft.