verhuurder

Huurachterstand Mooiland

Kunt u de huur niet betalen en heeft u huurachterstand bij Mooiland? Neem dan contact op met Sociaal Verhaal voor hulp. In de eerste plaats kunt u huurachterstand voorkomen door gelijk met Mooiland contact op te nemen als u de huur niet kunt betalen. Mooiland is een sociale huisvester met 26.000 huurwoningen in de sociale huursector. Mooiland is een maatschappelijk verantwoorde woningcorporatie in de regio’s Noordoost-Brabant, Gennep en Nijmegen. Dit betekent dat Mooiland bij huurachterstand niet gelijk een incassobureau of deurwaarder inschakelt, als u de huur niet kunt betalen. Voorwaarde is wel dat u direct contact opneemt met Mooiland als u de huur niet kunt betalen. Bel Mooiland hiervoor op telefoonnummer 088-4501010 of vul het contactformulier in op de website van Mooiland. Mooiland zal dan met u een betalingsregeling afspreken voor de huurachterstand. En heeft u financiële problemen waardoor u de huur niet kunt betalen? Dan zal Mooiland u voor hulp doorverwijzen naar maatschappelijk werk, de gemeentelijke kredietbank of schuldhulpverlening. In sommige gevallen start Mooiland zelf met de huurder een traject ‘preventieve woonbegeleiding’ om de huurschuld niet verder te laten oplopen. Dit gebeurt niet gelijk als u de huur een keer niet betaalt. Dan krijgt u een betalingsherinnering van Mooiland. Als u daarop niet reageert, dan volgt een aanmaning. En reageert of betaalt u dan nog steeds niet, dan volgt een laatste schriftelijke waarschuwing. U krijgt dus meerdere kansen van Mooiland om een betalingsregeling af te spreken als u de huur niet kunt betalen. Gaat u daar niet op in, dan schakelt Mooiland een deurwaarderskantoor in om de huur te innen. De deurwaarder van Mooiland stuurt u eerst een zogenaamde veertien-dagen-brief waarin u van de deurwaarder een laatste mogelijkheid krijgt om de huurachterstand te betalen zonder bijkomende kosten. Doet u dat niet en treft u ook geen betalingsregeling met Mooiland, dan volgt een incassobrief van de deurwaarder met extra incassokosten en wettelijke rente.

Dagvaarding Mooiland

Betaalt u meerdere maanden de huur niet waardoor de huurachterstand oploopt, dan krijgt u een dagvaarding van Mooiland. De deurwaarder komt dan bij u thuis langs en roept u op om voor de rechter te verschijnen om te worden gehoord op de dagvaarding van Mooiland. In de dagvaarding vraagt Mooiland aan de deurwaarder om u tot betaling van de huurachterstand te veroordelen. En als uw huurschuld minimaal drie maanden is, of Mooiland heeft u al eerder gedagvaard, dan zal Mooiland in de dagvaarding vragen om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning te mogen ontruimen vanwege uw huurschuld. Als u bent gedagvaard door Mooiland, gaat u dan niet zelf naar de terechtzitting die in de dagvaarding staat vermeld. De kans is dan groot dat de rechter de dagvaarding van Mooiland overneemt en de gevorderde woningontruiming toewijst. De deurwaarder mag u dan, na betekening van het ontruimingsvonnis aan u, binnen drie dagen uit huis zetten. Wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen van Mooiland, neem dan met Sociaal Verhaal contact op voor hulp bij verweer tegen de dagvaarding. Wij helpen u in de procedure om verweer te voeren tegen de eis tot huisuitzetting bij huurachterstand. Indien u tot de doelgroep van Sociaal Verhaal behoort, dan is onze hulp om huisuitzetting te voorkomen gratis. In de eerste plaats zullen wij bij dagvaarding door Mooiland zorgen dat u vier tot acht weken uitstel krijgt van de rechter. In de tussentijd zoeken wij met u naar een oplossing om woningontruiming door Mooiland te voorkomen.

Huisuitzetting Mooiland

Heeft de rechter de vordering van Mooiland tot huisuitzetting inmiddels toegewezen en u kunt de huur nog steeds niet betalen, dan gaat de tijd voor u dringen. De deurwaarder komt bij u thuis langs en zal u aanzeggen om de woning te ontruimen op grond van het vonnis van de rechtbank. Ook in dat geval adviseren wij u om onmiddellijk contact met ons op te nemen voor hulp om huisuitzetting te voorkomen.  In de meeste gevallen lukt het ons toch nog om, ook na het ontruimingsvonnis, uitstel van de huisuitzetting te krijgen. En soms zijn er juridische mogelijkheden om het vonnis van Mooiland aan te vechten, bijvoorbeeld door het instellen van hoger beroep of het opstarten van een verzetprocedure in geval van een verstekvonnis.

zakelijk

Kunt u de huur niet betalen en heeft u huurachterstand bij Mooiland? Neem dan contact op met Sociaal Verhaal voor hulp. In de eerste plaats kunt u huurachterstand voorkomen door gelijk met Mooiland contact op te nemen als u de huur niet kunt betalen.