overheid

Deurwaarder beslag leggen op rekening

De deurwaarder meldt niet vooraf als hij beslag wil leggen op uw rekening. Als u niet aan de executoriale titel heeft voldaan, mag de deurwaarder beslag leggen op uw rekening. Formeel moet de deurwaarder eerst het dwangbevel of het vonnis aan u hebben betekend, mét bevel tot betaling om aan de executoriale titel te voldoen. Blijft u daarna in gebreke met de betaling, dan mag de deurwaarder beslag leggen op uw rekening. De beslaglegging op uw bankrekening mag nu zonder aankondiging plaatsvinden. In de praktijk zult u van de deurwaarder na de betekening van het vonnis of dwangbevel, eerst een brief ontvangen waarin staat dat u niet aan het bevel tot betaling heeft voldaan en u een laatste termijn krijgt om de vordering te voldoen. Deze brief is aan te merken als een beslag aankondiging. Er staat duidelijk in dat als u niet alsnog binnen de in de brief van de deurwaarder genoemde termijn betaalt, de deurwaarder tot beslaglegging zal overgaan. Vaak staat in deze beslagaanzegging dat beslag leggen op de bankrekening, één van de gevolgen kan zijn van het uitblijven van betaling conform de executoriale titel. Wettelijk kan de deurwaarder aldus zonder expliciete aankondiging  tot beslaglegging op een bankrekening overgaan. Heeft u na de betekening van het vonnis, een dergelijke brief van de deurwaarder ontvangen, dan is de kans op een daaropvolgende beslaglegging op uw bankrekening reëel. Kunt u niet betalen, neem dan contact op met Sociaal Verhaal. Wij helpen mensen met geen of laag inkomen, om beslag leggen door de deurwaarder op de rekening te voorkomen. En bent u te laat en gaat de deurwaarder beslag leggen op uw rekening, dan kunnen wij voor u beoordelen of de deurwaarder terecht tot het leggen van beslag op uw rekening is overgegaan. De deurwaarder mag namelijk niet in alle gevallen beslag leggen op uw rekening. Bijvoorbeeld, als de deurwaarder bekend is met uw maandelijkse enige  inkomstenbron en uw uitkering of studiefinanciering wordt elke maand op een vast tijdstip op de bankrekening overgemaakt, op welke rekening de deurwaarder beslag wil leggen. De deurwaarder moet bij beslaglegging op die bankrekening, toch rekening houden met de voor u geldende wettelijke beslagvrije voet. Net zoals bij een executoriaal derdenbeslag op een periodieke vordering, zoals een loonbeslag, of een beslag onder de gemeente op uw bijstandsuitkering.

Beslaglegging bankrekening opheffen

De deurwaarder moet dan de beslaglegging op de bankrekening opheffen, tenminste als uw uitkering of studiefinanciering door het beslag leggen op uw rekening, onder het bankbeslag valt. De deurwaarder heeft door beslag te leggen op de rekening waarop uw uitkering wordt gestort, de wettelijke beslagvrije voet omzeild. U kunt de deurwaarder daarom vragen om de beslaglegging op de bankrekening op te heffen. Zodat u weer kunt beschikken over uw, door het bankbeslag in beslag genomen, bijstandsuitkering. Wanneer de bank de in beslag genomen gelden al aan de deurwaarder heeft overgemaakt, dan dient u de deurwaarder te vragen om uw uitkering aan u terug te betalen. Dit geldt alleen voor het deel van uw uitkering dat onder de voor u geldende wettelijke beslagvrije voet ligt (als ware er derdenbeslag onder de gemeente op uw uitkering gelegd). Mocht het zo zijn dat de deurwaarder de beslaglegging op uw bankrekening niet wil opheffen, neem dan met ons contact op. Wij zorgen dat de deurwaarder uw onjuist in beslag genomen uitkering alsnog aan u terugstort. De rechters zijn hier duidelijk over; de deurwaarder mag beslag leggen op uw rekening, maar hij mag daarmee niet uw gehele bijstandsuitkering in beslag nemen. Hij moet de voor u geldende wettelijke beslagvrije voet respecteren en de beslaglegging op uw bankrekening opheffen.

zakelijk

. Heeft u na de betekening van het vonnis, een dergelijke brief van de deurwaarder ontvangen, dan is de kans op een daaropvolgende beslaglegging op uw bankrekening reëel. Kunt u niet betalen, neem dan contact op met Sociaal Verhaal.