Armsten opgelicht door BSR

Duizenden armlastigen die afgelopen jaren wegens schulden een gerechtsdeurwaarder achter zich aan kregen, zijn voor vele tonnen opgelicht. Dit blijkt uit onderzoek van deurwaarderswaakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT).

Gebleken is dat de door de koning benoemde deurwaarders van het gerenommeerde gerechtsdeurwaarderskantoor BSR met vestigingen in Den Haag en Rotterdam, jarenlang dubbele kosten in rekening brachten voor hun werkzaamheden.

Deze illegaal opgehoogde deurwaardersrekeningen moesten vervolgens worden betaald door schuldenaren, vaak toch al de zwaksten in onze samenleving.

Volgens ingewijden werden de in rekening gebrachte kosten door BSR verdubbeld, om op die manier het financieel wankele bedrijf overeind te houden.

Die opzet mislukte, aangezien BSR onlangs alsnog bankroet ging. De oplichtingspraktijken bij BSR kwamen aan het licht na het faillissement.

Het kantoor viel om nadat de toezichthouder een tekort van drie miljoen euro op de klantenrekening ontdekte.

Ook toezicht misleid door BSR

Het Haagse deurwaarderskantoor BSR benadeelde niet alleen duizenden schuldenaren, maar misleidde ook toezichthouder BFT. Geld van klanten werd stiekem gebruikt om het bedrijf overeind te houden.

De vele wanpraktijken bij het deurwaarderskantoor kwamen gisteren aan de orde bij de tuchtrechter, waar gerechtsdeurwaarders Stolker en Van Hemert en de voormalige gerechtsdeurwaarders Roel en Blume zich moesten verantwoorden voor de situatie in hun bedrijf. Hen hangt een permanente schorsing boven het hoofd, en veroordeling tot aanzuiveren van het miljoenentekort op de klantenrekening van het bedrijf.

Penibel

Bij toezichthouder BFT was het al enkele jaren bekend dat de financiële situatie van het deurwaarderskantoor penibel was. Het kantoor kreeg van de toezichthouder gelegenheid om met een herstelplan weer orde op zaken te stellen „Achteraf is gebleken dat gedurende een lange periode onjuiste cijfers bij het BFT werden ingediend en dat het BFT op deze wijze is misleid en belemmerd in het toezicht”, hield de toezichthouder aan de tuchtrechter voor.

Volgens de gedaagde deurwaarders zijn zij niet schuldig aan het ontstaan van het tekort. „Zij besteedden het financiële beheer van de onderneming uit aan een speciaal hiervoor aangestelde directeur. Hun vertrouwen in hem is beschaamd”, aldus een van de vier advocaten die de deurwaarders bijstaan. Volgens hen rammelt het onderzoek van de toezichthouder en is het faillissement van het bedrijf volledig toe te schrijven aan het aanstellen van een bewindvoerder bij BSR.

Het BFT is inmiddels een diepgaand onderzoek gestart naar 40.000 dossiers van het deurwaarderskantoor, waarvan vermoed wordt dat de kosten die daarin zijn verwerkt illegaal zijn opgehoogd. Bij een eerste zoekslag in de administratie van BSR werd al voor 300.000 euro te veel in rekening gebrachte kosten aangetroffen. Dit geld zal aan de betrokken schuldenaren worden teruggegeven.

Volgens BFT-directeur Marijke Kaptein gaat het om dubbel in rekening brengen van kosten voor bijvoorbeeld beslagleggingen of voor het opvragen van persoonsgegevens. „In een fors aantal gevallen werden daarbij deurwaardersregels overtreden. Ik hoop dat de ernstige situatie die wij hier hebben aangetroffen een uitzondering is, en dat BSR een rotte appel blijkt te zijn”, aldus de voormalige adjunct-directeur van de FIOD, die sinds enkele maanden leidinggeeft aan de deurwaarderswaakhond.

Sinds afgelopen zomer heeft BFT extra toezichtstaken gekregen. Voortaan houdt het niet alleen toezicht op de financiële situatie bij deurwaarders en notarissen, maar ook op hun integriteit.

Verkeersboetes

BSR incasseerde onder andere niet betaalde verkeersboetes voor het CJIB, achterstallige premies voor zorgverzekeraars en openstaande rekeningen voor grote telecom- en thuiswinkelbedrijven.

Een belangrijke opdrachtgever van het deurwaarderskantoor was het bekende incassobureau Intrum Justitia, dat werkzaamheden aan het Haagse kantoor uitbesteedde. Naar verluidt waren de opbrengsten van BSR voor deze werkzaamheden zó laag, dat het in financiële problemen verzeild raakte.

De gedaagde deurwaarders wilden gisteravond na afloop van de zitting niet reageren op de aantijgingen van de toezichthouder. „Mijn advocaat heeft alles al gezegd”, antwoordde Stolker, terwijl hij snel weg beende.

Bron: De Telegraaf 18 januari 2017