werkgever

Beslag op voertuigen terwijl er een regeling is getroffen: Waar gaat het mis?

Steeds vaker worden mensen die een betalingsregeling hebben getroffen met schuldeisers, alsnog geconfronteerd met beslaglegging op hun voertuig. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Nationale Ombudsman. De praktijk roept vragen op over de effectiviteit en de menselijkheid van het huidige incassobeleid in Nederland.

Volgens het onderzoek zijn er verschillende redenen waarom schuldeisers toch beslaglegging inzetten, ondanks de gemaakte betalingsafspraken. Eén daarvan is de gebrekkige communicatie tussen de verschillende instanties. Zo kan het voorkomen dat de schuldeiser niet op de hoogte is van de betalingsregeling die is getroffen met een andere schuldeiser, waardoor er toch beslag wordt gelegd.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat schuldeisers soms bewust beslaglegging inzetten om de druk op de schuldenaar op te voeren. Dit terwijl er wel degelijk een regeling is getroffen en de schuldenaar bezig is met het aflossen van zijn schulden. Deze praktijk is niet alleen ineffectief, maar ook onnodig pijnlijk voor de betrokkenen.

De gevolgen van beslaglegging op een voertuig kunnen groot zijn. Zo kan het voertuig worden verkocht, waardoor de schuldenaar in de problemen komt met bijvoorbeeld zijn werk of het halen van zijn kinderen van school. Ook kan het tot extra kosten leiden, zoals het huren van een vervangend voertuig of het betalen van boetes voor het niet verzekeren van een voertuig.

Uit cijfers van de Nationale Ombudsman blijkt dat het aantal gevallen van beslaglegging op voertuigen is gestegen van 11.600 in 2017 naar 12.500 in 2020. In veel gevallen gaat het om mensen die al in financiële moeilijkheden verkeren. Zo had in 2020 bijna de helft van de mensen die beslaglegging op hun voertuig meemaakten, een inkomen onder de bijstandsnorm.

Het is tijd dat er meer aandacht komt voor de menselijke kant van incasso en schuldhulpverlening. Er moet meer worden samengewerkt tussen schuldeisers en instanties, om ervoor te zorgen dat betalingsregelingen ook daadwerkelijk worden nagekomen en dat beslaglegging op voertuigen wordt voorkomen. Want wie eenmaal in de schulden zit, verdient een tweede kans en geen extra obstakels op de weg naar een financieel gezonde toekomst.