Dagvaarding niet ontvangen wat nu?
Heeft u de dagvaarding niet ontvangen? Bel Sociaal Verhaal voor wat nu. Er komt een deurwaarder aan uw deur die zegt dat u moet betalen. U weet echter niet waar het overgaat. U heeft nooit een dagvaarding gezien. Volgens de deurwaarder bent u door de rechter tot betaling veroordeeld en is er een betaalvonnis. Indien u niet binnen twee dagen na het bezoek van de deurwaarder betaalt, zal de deurwaarder terug komen om bij u thuis beslag te leggen. Ook kan er beslag op uw bankrekening, inkomen of auto worden gelegd, zonder dat u daaraan iets kunt doen. U wilt dit voorkomen, maar weet niet waar het over gaat. Als er sprake is van een vonnis van de rechtbank waarin u tot betaling bent veroordeeld, moet u volgens de wet eerst met een dagvaarding door de deurwaarder worden opgeroepen om op de terechtzitting te verschijnen. Als u de dagvaarding niet heeft ontvangen, zal de rechtbank de vordering in de dagvaarding toewijzen en u bij verstek tot betaling veroordelen. Met dit verstekvonnis mag de deurwaarder op elk moment bij u beslag leggen. Het vonnis moet wel eerst officieel aan u worden betekend, zodat u de mogelijkheid heeft om kennis te nemen van het verstekvonnis voordat er bij u beslag wordt gelegd. U heeft vervolgens de mogelijkheid om het verstekvonnis aan te vechten in een verzetprocedure. Wanneer u de dagvaarding niet heeft ontvangen, is dit de enige mogelijkheid om iets aan het veroordelend betaalvonnis te doen. U heeft echter beperkte tijd om daartegen in actie te komen.
Kopie dagvaarding aan deurwaarder vragen
Stap één is dat u onmiddellijk bij de deurwaarder een kopie vraagt van de dagvaarding die u niet heeft ontvangen. Doet u dit telefonisch en per e-mail. Stel de deurwaarder een termijn, van bijvoorbeeld vijf dagen, waarbinnen u een kopie van de dagvaarding ontvangen wilt hebben. Weigert de deurwaarder om u een afschrift van de dagvaarding te sturen, zeg dat u een klacht zult indienen bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders te Amsterdam. De gerechtsdeurwaarder is immers verplicht om u middels een dagvaarding op te roepen voor een terechtzitting. Indien u de dagvaarding niet heeft ontvangen, heeft u recht op een kopie van de dagvaarding, zodat u kunt controleren of de dagvaarding op de juiste wijze door de deurwaarder aan u is betekend. In uitzonderlijke situaties komt het voor dat de deurwaarder de dagvaarding niet aan u betekent, of op een verkeerd adres afgeeft. U weet dan niet dat er een rechtszaak plaatsvindt en u heeft niet de mogelijkheid om verweer te voeren bij de rechtbank. De rechter zal hetgeen de deurwaarder in de dagvaarding heeft opgenomen voor ‘waar’ aannemen en u bij verstek tot betaling veroordelen. U heeft daarom belang bij een afschrift van de dagvaarding als u die niet heeft ontvangen van de deurwaarder. Het is een kleine moeite voor de gerechtsdeurwaarder om u per e-mail de dagvaarding te sturen.
Weigering deurwaarder om dagvaarding te mailen
De deurwaarder kan in alle redelijkheid niet weigeren om u de dagvaarding te mailen. Soms heeft een gerechtsdeurwaarder daar geen zin in, bijvoorbeeld omdat hij weet dat u in verzet wilt komen tegen het verstekvonnis waarmee de deurwaarder bij u beslag wil leggen. Indien het verstekvonnis in de verzetprocedure wordt vernietigd, dan vervallen alle deurwaarderskosten die de deurwaarder bij u in rekening heeft gebracht in het kader van de executie van het verstekvonnis. Dit scheelt de deurwaarder een heleboel omzet. Wettelijk heeft u echter alle recht om het verstekvonnis aan te vechten als u de dagvaarding niet heeft ontvangen. Mocht de deurwaarder blijven weigeren om u de dagvaarding te sturen, of heeft u toch nog een kopie van de dagvaarding van de deurwaarder gekregen, neem gelijk contact op met Sociaal Verhaal. Wij helpen u de gevolgen van het niet hebben ontvangen van de dagvaarding ongedaan te maken. Onze hulp is kosteloos voor onze doelgroep, voor mensen dien geen of laag inkomen hebben. Indien uw inkomen boven bijstandsniveau zit en u eigenlijk niet tot onze doelgroep behoort, kunnen wij u wel van een kort advies voorzien welke stappen u zelf kunt ondernemen om een verstekvonnis aan te vechten als u de dagvaarding niet van de deurwaarder heeft ontvangen. U heeft vier weken de tijd om in verzet te komen tegen het vonnis. Deze termijn vangt aan vanaf het moment dat u bekend bent geworden met de inhoud van het vonnis of dat het vonnis door de deurwaarder aan u in persoon is betekend. Ook als de executie van het verstekvonnis door de deurwaarder inmiddels is afgerond, begint de vier weken termijn voor het opstarten van de verzetprocedure te lopen. Neem daarom tijdig met ons contact op als u geen dagvaarding heeft ontvangen, maar de deurwaarder wél beslag bij u wilt leggen.