Civiele dagvaarding ontvangen? Dagvaardingsprocedure Kantonrechter
Hoe gaat de civiele dagvaardingsprocedure bij de kantonrechter van de rechtbank in zijn werk?
De dagvaardingsprocedure bij de kantonrechter bestaat uit de volgende stappen.
De wederpartij, meestal uw schuldeiser, zorgt dat u een dagvaarding ontvangt, waarmee de dagvaardingsprocedure een aanvang neemt. De deurwaarder dagvaardt u om tegen een bepaalde zittingsdatum voor de kantonrechter te verschijnen. Deze oproep om voor de rechter te verschijnen, heet dagvaarding. De gerechtsdeurwaarder zal deze dagvaarding aan uw huisadres afgeven, aan u in persoon, of aan uw huisgenoot of in een gesloten enveloppe in de brievenbus.
Inhoud dagvaarding kantonrechter
De inhoud van de dagvaarding voor de kantonrechter bevat onder meer:
- De datum van de betekening door de deurwaarder van de dagvaarding aan u.
- De naam en het adres van de gedaagde partij.
- De voornamen en achternaam en woonplaats van de eisende partij.
- De eis en de gronden van de vordering waarvoor de dagvaarding is opgesteld.
- De eventuele bewijzen die aan de vordering in de dagvaarding ten grondslag liggen.
- De zittingsplaats van de kantonrechter.
- De datum en tijd van de rolzitting waarop de kantonrechter de zaak behandelt.
- De naam en het adres van de gemachtigde van eiser, zoals een advocaat of een deurwaarder.
- De deurwaarder ondertekent de dagvaarding.
Indien aan één van deze vereisten voor de dagvaarding niet is voldaan, dan is de kans aanwezig dat de kantonrechter de eiser niet-ontvankelijk zal verklaren op zijn dagvaarding. Op sommige gebreken moet de gedaagde partij zelf expliciet een beroep doen.
Reageren op de dagvaarding
Wanneer u van de deurwaarder de dagvaarding heeft ontvangen, dan bent u de gedaagde partij in de kantongerechtsprocedure. U mag dan reageren op de dagvaarding. U moet niet naar de deurwaarder of naar de eiser in de dagvaarding reageren, maar naar de kantonrechter. Alleen als u het eens bent met de vordering in de dagvaarding, dan is het raadzaam om zo snel mogelijk contact op te nemen met de eiser of met de deurwaarder. Als u het voor de in de dagvaarding vermelde zittingsdatum met elkaar eens wordt, dan kan de eiser de dagvaarding intrekken. Dit scheelt dan voor beide partijen proceskosten die door de ‘verliezende partij’ verschuldigd zijn als de kantongerechtsprocedure doorgang vindt en de rechter vonnis wijst.
Als u het niet eens bent met de dagvaarding, dan heeft u drie mogelijkheden; u reageert schriftelijk op de dagvaarding naar de kantonrechter, u antwoordt mondeling op de eerste rolzitting in de dagvaarding of u reageert niet.
Schriftelijke reactie op de dagvaarding
U kunt de kantonrechter een gewone brief sturen met daarin uw schriftelijke reactie op de dagvaarding. In deze brief reageert u op de inhoud van de dagvaarding. Als u het niet eens bent met de vordering van de eiser, onderbouw dan goed uw verweer tegen de eis en geef aan welke bewijzen u heeft om uw gelijk aan de kantonrechter aan te tonen. Uw brief met verweer op de dagvaarding aan de kantonrechter heet juridisch ‘de conclusie van antwoord’. Als u schriftelijk reageert op de dagvaarding, dan hoeft u niet persoonlijk naar de zitting te komen.
Tegenvordering dagvaarding
Als u gedagvaard bent, dan kunt u in dezelfde dagvaardingsprocedure als reactie op de dagvaarding een tegenvordering instellen. U kunt dit doen in uw schriftelijke conclusie van antwoord. Deze tegenvordering heet een eis in reconventie. De vordering in de dagvaarding heet eis in conventie. Het voordeel van het instellen van een eis in reconventie op een dagvaarding, is dat u dan niet meer zelf hoeft te dagvaarden om uw vordering in te stellen bij de kantonrechter. Dit scheelt griffierecht van de kantonrechter en deurwaarderskosten voor een nieuwe dagvaarding.
Bewijsstukken verweer
Onderbouw uw verweer op de dagvaarding en uw eventuele tegenvordering, de eis in reconventie, zoveel mogelijk met schriftelijk bewijs. Bijvoorbeeld met verklaringen van getuigen, brieven of overeenkomsten. Nummer deze bijlage en maak er een duidelijke verwijzing naar in uw schriftelijke conclusie, zodat het voor de kantonrechter overzichtelijk is. U stuurt uw brief met de bewijsstukken, in tweevoud op naar de rechtbank, team kanton, griffie. Het is ook mogelijk om de stukken af te geven bij de centrale balie van de rechtbank. Het adres van de rechtbank staat in de dagvaarding. Uw brief en overige stukken moeten uiterlijk de dag vóór de zitting binnen zijn. In het uiterste geval kunt u de stukken ter eerste rolzitting aan de kantonrechter afgeven.
Uitstel op dagvaarding
Wanneer u meer tijd nodig heeft voor uw verweer, dan kunt u uitstel op de dagvaarding vragen. U moet dit uitstel aan de kantonrechter schriftelijk aanvragen op of vóór de rolzitting. Ter openbare behandeling door de kantonrechter op de eerste zittingsdag kunt u eveneens uitstel op de dagvaarding vragen. Een eerste uitstel van vier weken voor een conclusie van antwoord op de dagvaarding krijgt u altijd van de rechter. Wilt u daarna nog een tweede uitstel, dan moet u dit met een schriftelijk onderbouwd verzoek doen. Na elke (rol)zitting krijgt u een brief van de rechtbank. In dit rolbericht van de rechtbank staat hoe de zaak verder gaat. Er kan in staan dat u vier weken uitstel heeft gekregen van de kantonrechter voor conclusie van antwoord en wanneer u dan uiterlijk uw verweer moet hebben ingediend bij de rechter.
Mondeling verweer op dagvaarding
Wettelijk is het mogelijk dat u mondeling verweer voert op de dagvaarding. U kunt dan op de eerste rolzitting voor de kantonrechter verschijnen en tijdens de zitting uw verhaal aan de kantonrechter vertellen. De datum van deze zitting staat in de dagvaarding. U kunt bewijsstukken ter ondersteuning van uw verhaal meenemen naar de zitting. Deze stukken kunt u dan aan de kantonrechter overhandigen. De griffier maakt tijdens de zitting aantekeningen van uw verhaal en deze aantekeningen van de griffier gaan in het dossier van de kantonrechter als verslag en bewijs van uw verhaal. U bent dus afhankelijk van hetgeen de griffier opschrijft als zijnde uw mondeling verweer.
Geen reactie
Reageert u niet op de dagvaarding of heeft u uitstel aan de kantonrechter gevraagd voor een verweer, maar verzuimt u om tijdig alsnog een reactie op te sturen naar de rechtbank, dan doet de rechter binnen twee weken later uitspraak. Wanneer u in het geheel niet heeft gereageerd op de dagvaarding en ook geen uitstel heeft gevraagd, dan zal de rechter een verstekvonnis wijzen. De rechter stelt in het verstekvonnis de eiser in het gelijk. De gedaagde partij wordt daarbij eveneens veroordeeld tot betaling van de proceskosten van de eisende partij. De proceskosten bestaan uit de griffierechten, de kosten van de dagvaarding en salaris gemachtigde voor het opstellen van de dagvaarding door de eisende partij.
Rolzitting kantonrechter
De zitting die in de dagvaarding wordt genoemd, heet de rolzitting van de kantonrechter. Op deze eerste rolzitting is er nog geen uitgebreide behandeling van uw zaak. De kantonrechter kijkt dan of de dagvaarding goed door de deurwaarder is uitgebracht en of aan alle formele vereisten voor de dagvaarding door de tegenpartij is voldaan. En heeft de gedaagde partij al schriftelijk gereageerd op de dagvaarding en zo ja, dan beslist de kantonrechter hoe de procedure verder gaat. Voor de eiser is het niet nodig om naar de rolzitting te komen. Ook als u als gedaagde op tijd schriftelijk heeft gereageerd op de dagvaarding of u heeft uitstel gevraagd, dan hoeft u niet naar de rolzitting toe. U gaat alleen naar de rolzitting toe als u:
- Een schriftelijke reactie aan de kantonrechter wilt overhandigen.
- Op de rolzitting vier weken uitstel wil vragen voor uw schriftelijke reactie op de dagvaarding.
- Mondeling wilt reageren op de dagvaarding bij de rechter.
Tijdens de rolzitting worden alle dagvaardingszaken behandeld die op de agenda op de rol staan. Wanneer u uw naam hoort, dan roept u ‘ja’ en loopt u naar voren naar de rechter. U vertelt dan in het kort uw reactie op de dagvaarding en overhandigt eventueel bewijsstukken. Wanneer uw verhaal niet duidelijk overkomt, dan kan de rechter aan u vragen om uw verhaal alsnog op papier te zetten en dat op te sturen naar de rechtbank. U krijgt daarvoor dan uitstel. Op de rolzitting behandelt de rechter veel zaken achter elkaar. Er zijn dus veel mensen aanwezig. De rolzitting is bovendien openbaar. Dit houdt in dat iedereen de zitting mag bijwonen. U mag ook iemand meenemen naar de rolzitting indien u dat prettig vindt.
Wanneer de rechter niet gelijk einduitspraak doet na de rolzitting, dan bepaalt hij hoe de procedure verder gaat: er volgt dan een schriftelijke ronde voor partijen of er wordt een uitgebreide mondelinge behandeling door de kantonrechter gepland.
Indien geen der partijen op de rolzitting verschijnt, dan verwijst de kantonrechter de zaak direct naar een nieuwe roldatum voor eindvonnis. Dit wordt dan een verstekvonnis.
Schriftelijke procedure
Indien er op de dagvaarding verweer wordt gevoerd, dan zal er eerst een schriftelijke procedure tussen partijen worden gevoerd om voor de rechter een duidelijk beeld te creëren van de standpunten over en weer van partijen. Wanneer gedaagde partij een verweer op de dagvaarding heeft ingediend, een conclusie van antwoord of mondelinge reactie, dan mag de eiser schriftelijk reageren op het verweer van gedaagde op de dagvaarding. Deze schriftelijke reactie op de conclusie van antwoord heet de conclusie van repliek van eiser. Ook eiser mag de rechter om uitstel vragen voor het opstellen van de conclusie van repliek. Indien de kantonrechter het daarna nodig acht, dan mag de gedaagde partij weer schriftelijk reageren op de conclusie van repliek van eiser. Deze schriftelijke reactie van de gedaagde heet dan de conclusie van dupliek. Gedaagde mag eveneens uitstel vragen voor de conclusie van dupliek. In deze schriftelijke fase van het geding, moeten alle uitstelverzoeken van partijen tijdig schriftelijk worden ingediend bij de rechtbank.
Verder verloop procedure kantonrechter
Na deze schriftelijke rondes tussen partijen zijn er drie mogelijkheden over het verder verloop van de procedure bij de kantonrechter.
- Er komt een tussenvonnis van de rechter waarin er wordt gevraagd om extra bewijs (schriftelijk bewijs of het horen van getuigen of deskundigen).
- Er komt een tussenvonnis waarin een persoonlijke verschijning van partijen wordt bepaald.
- Er komt een eindvonnis.
Comparitie van partijen
Heeft de kantonrechter in het tussenvonnis bepaald dat er een comparitie van partijen zal plaatsvinden, dan ontvangen eiser en gedaagde van de rechtbank een oproep voor een zitting. In deze oproep staat wanneer en waar de zitting plaatsvindt. Als u verhinderd bent om op deze zitting te verschijnen, dan kunt u de rechtbank om een nieuwe datum vragen. Dit moet schriftelijk gebeuren en u moet daarbij opgave doen van de verhinderdata van beide partijen voor de eerstvolgende drie maanden. U bent niet verplicht om naar de zitting te komen, maar uw afwezigheid kan door de rechter processueel in uw nadeel worden uitgelegd met als gevolg een mogelijk negatief eindvonnis.
Kunt u wel naar de comparitie van partijen en wilt u ter zitting nieuwe informatie overleggen ? Dan moet u deze stukken minstens een week voor de zitting aan de rechtbank en aan de tegenpartij sturen. Als u dit verzuimd, dan kan de rechter ter zitting besluiten om uw nieuwe informatie buiten de beoordeling van het geschil te houden. En wilt u zich ter zitting laten vertegenwoordigen door een juridisch adviseur of iemand anders die op de hoogte van de zaak is, geeft u dan een schriftelijke machtiging mee aan uw adviseur. Alleen als u zich laat vertegenwoordigen door een advocaat, hoeft u geen schriftelijke machtiging te overleggen. De zitting is in principe openbaar. Dit betekent dat iedereen de zitting mag bijwonen. In bepaalde situaties kan de rechter er voor kiezen om de zitting deels achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Bij de comparitie worden geen getuigen gehoord. De rechter beslist zo nodig in een apart tussenvonnis of er getuigenbewijs door één der partijen aangedragen moet worden. Het primaire doel van de comparitie is voor de rechter om inlichtingen te vergaren en om te onderzoeken welke oplossingsmethode voor het geschil het beste past: mediation, een schikking of een einduitspraak van de rechter. Als partijen er niet uitkomen, dan geeft de rechter meestal een voorlopig oordeel over de zaak. Hij vertelt hoe hij tegen de zaak aankijkt. Daarbij geeft hij partijen de gelegenheid om alsnog samen tot een oplossing (schikking) te komen. De rechter onderbreekt dan de zitting en stuurt partijen naar de gang om met elkaar te onderhandelen over een oplossing. Na deze onderhandelingen op de gang, gaat u weer de zittingszaal in. Heeft u samen een schikking bereikt, dan zal de griffier van de rechtbank de schikking in een proces-verbaal vastleggen. Dit proces-verbaal wordt door beide partijen ondertekend. Een copie van het proces-verbaal krijgt u thuis gestuurd. De schikking in het proces-verbaal is een bindende afspraak en partijen kunnen hiervan niet meer afwijken. U moet dit dan nakomen.
Einde rechtszaak
De meeste rechtszaken eindigen door een vonnis van de kantonrechter. Een rechtszaak kan ook eindigen zonder uitspraak, wanneer:
- Eiser de procedure intrekt.
- Er een schikking is getroffen door partijen.
- Er via mediation een akkoord is bereikt.
Mediation kan door de rechter aan partijen worden voorgesteld. Bijvoorbeeld wanneer partijen in de toekomst nog met elkaar verder moeten. Een gerechtelijke procedure richt zich op de juridische aspecten van een geschil en gaat vaak alleen over het verleden. Met mediation zoekt u, met behulp van een onafhankelijke Mfn-mediator, samen met de andere partij naar een toekomstgerichte oplossing voor alle aspecten van het conflict. Mediation is vaak sneller en goedkoper dan doorprocederen bij de rechter. Daarom kijkt de rechter of een geschil geschikt is voor mediation. U kunt ook zelf aan de rechter doorgeven dat u openstaat voor mediation.
Verzet, hoger beroep en cassatie
Als er in uw procedure een eindvonnis is gewezen door de rechter, dan kunnen er verschillende rechtsmiddelen open staan om het vonnis van de kantonrechter aan te vechten. Wanneer er sprake is geweest van een verstekvonnis omdat de gedaagde niet heeft gereageerd op de dagvaarding, dan kunt u in verzet tegen het verstekvonnis. U dient dan de oorspronkelijke eiser door middel van een verzetdagvaarding te dagvaarden voor dezelfde rechter. Dit moet u binnen vier weken doen nadat u bekend bent geworden met het verstekvonnis. In de verzetdagvaarding neemt u de bezwaren tegen de oorspronkelijke dagvaarding op. Inhoudelijk is de verzetdagvaarding in de verzetprocedure aan te merken als de conclusie van antwoord in de reguliere dagvaardingsprocedure. Uw tegenpartij zal dan van de deurwaarder de verzetdagvaarding ontvangen.
Hoger beroep tegen een vonnis van de kantonrechter is mogelijk als u wel bent verschenen op de dagvaarding, maar u het niet eens bent met de einduitspraak van de rechter. U kunt alleen in hoger beroep tegen een uitspraak van de kantonrechter als het financieel belang minimaal € 1.750,00 bedraagt. Om hoger beroep in te stellen heeft u een advocaat nodig. U kunt dit niet zelf doen. Het hoger beroep wordt ingesteld door uw advocaat bij het gerechtshof en moet binnen drie maanden na de einduitspraak van de kantonrechter. Tot slot is het mogelijk om tegen een uitspraak van het gerechtshof cassatie in te stellen bij de Hoge Raad der Nederlanden. De termijn voor cassatie is drie maanden. Een cassatieberoep is een verzoek aan de Hoge Raad der Nederlanden om de eerdere uitspraak van het gerechtshof te vernietigen. Hiervoor heeft u een speciale cassatie advocaat nodig.
Dagvaarding ontvangen ?
Heeft u een dagvaarding ontvangen van een deurwaarder en bent u het niet eens met de vordering van de schuldeiser ? Neem dan contact op met Sociaal Verhaal. Wij kunnen u adviseren welk verweer u kunt voeren bij de kantonrechter tegen de vordering in de dagvaarding. En als de zaak voor u te ingewikkeld is, dan kan Sociaal Verhaal voor u een advocaat inschakelen om voor u verweer te voeren tegen de ontvangen dagvaarding. Wanneer u tot de doelgroep van Sociaal Verhaal behoort, is de advocaat gratis. De advocaat zal dan voor u de conclusie van antwoord schrijven en met u meegaan naar de zitting om u bij de kantonrechter bij te staan.