Vanaf volgend jaar mogen gerechtsdeurwaarders niet meer zomaar van een ‘kale kip plukken’. Zij moeten eerst in het Digitaal Beslagregister (DBR) controleren of schuldenaar bij beslaglegging onder het bestaansminimum terechtkomt.
Jaarlijks wordt er ongeveer 330.000 keer beslag gelegd op inkomsten, blijkt uit gegevens van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG), initiatiefnemer van het register. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid concludeerde in 2013 dat steeds meer mensen onder het bestaansminimum terechtkwamen door een stapeling van beslagleggingen door diverse schuldeisers.
Verplicht vastleggen beslaglegging in register
Met ingang van 1 januari 2016 zijn gerechtsdeurwaarders verplicht een beslaglegging vast te leggen in het register en moeten ze het raadplegen om te zien of andere deurwaarders al beslag hebben gelegd.
Dit moeten ze aan het begin van het proces doen, na dagvaarding, en aan het eind, voordat daadwerkelijk beslag wordt gelegd, om er zeker van te zijn dat er ondertussen niets is veranderd. Het register moet voorkomen dat een beslaglegging het inkomen van een schuldenaar onder de beslagvrije voet duwt, het inkomen dat iemand nodig heeft om van te kunnen leven.
Aansluiting van het beslagregister door Belastingdienst
Vooralsnog zijn alleen gerechtsdeurwaarders verplicht het register te raadplegen. Instanties als de Belastingdienst, het UWV, de SVB (Sociale Verzekeringsbank) en het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) zijn nog niet aangesloten. Als het UWV een vordering op de bijstandsuitkering verrekent en het CvZ een boetepremie uitdeelt, wordt dit niet meegenomen in het register.
Het is essentieel dat ook overheidsinstanties zich aansluiten, erkent Michael Brouwer, voorzitter van de commissie DBR van de KBvG. “Het systeem is zo gebouwd dat andere instanties toegevoegd kunnen worden. De contacten zijn al gelegd.”
Doel van het beslagregister
Volgens Brouwer maakt het niet uit of schulden worden geïnd met een beslaglegging, boete of verrekening om in het register terecht te komen. “Onze doelstelling is dat mensen genoeg overhouden.”