zakelijk

Mondelinge weigering uitkering

Mondelinge weigering uitkering gemeente

Volgens de Algemene wet bestuursrecht is het voor een bestuursorgaan ‘wettelijk’ niet mogelijk om mondeling een beslissing (besluit) te nemen, bijvoorbeeld tot stopzetting van een uitkering of afwijzing van een aanvraag bijstandsuitkering.

Volgens artikel 1:3 Awb moet een beslissing van een bestuursorgaan – zoals de gemeente of de gemeentelijke sociale dienst – schriftelijk zijn, wil dit besluit rechtsgevolg hebben. Op grond van artikel 4:1 Awb is de gemeente verplicht om een (schriftelijke) beslissing op een aanvraag te nemen bijvoorbeeld bij een aanvraag voor een uitkering.

Helaas is het gebruikelijk bij de meeste gemeenten in Nederland om een aanvraag voor een uitkering ‘mondeling’ af te wijzen. De gemeente handelt op deze manier in strijd met de wet, maar in de praktijk komt de gemeente er mee weg, omdat de meeste mensen het ‘erbij laten zitten’ na de mondelinge afwijzing van de uitkeringsaanvraag door de gemeente.

Schriftelijke bevestiging weigering bijstand door gemeente

Van belang is dus dat u bij een mondelinge afwijzing van uw aanvraag van een uitkering door de gemeente, altijd vraagt om een schriftelijke bevestiging van de afwijzing van uw bijstand. U heeft hier recht op en de gemeente is wettelijk verplicht om u een schriftelijke afwijzing van uw uitkering te geven. Aan een mondelinge afwijzing van uw uitkeringsaanvraag kunt u, bestuursrechtelijk gezien, geen enkel recht ontlenen. Pas bij een schriftelijke afwijzing van bijstand kunt u bezwaar maken tegen deze beslissing van de gemeente en staat er pas beroep open bij de rechtbank tegen de beslissing op bezwaar van de gemeente.

Heeft u een mondelinge weigering gehad van uw aanvraag uitkering? Neem dan contact op met Sociaal Verhaal.