Ondertoezichtstelling betekenis

Wat is de betekenis van een ondertoezichtstelling ? Uw zoon of dochter wordt onder toezicht gesteld door de kinderrechter omdat men zich zorgen maakt over de opvoeding en verzorging van uw minderjarig kind. Jeugdzorg, of de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) heeft daarom een onderzoek gedaan naar de opvoedingssituatie in uw gezin. Om de opvoedingssituatie in uw gezin te verbeteren, krijgt uw gezin een jeugdbeschermer (gezinsvoogd) van een gecertificeerde instelling toegewezen.  Er zijn verschillende gecertificeerde instellingen op het gebied van Jeugd & Opvoedhulp. De gecertificeerde instellingen voeren maatregelen uit die door de kinderrechter zijn opgelegd. Dit wanneer de rechter heeft besloten dat kinderen of jongeren bescherming nodig hebben. De gecertificeerde instelling houdt toezicht op de gezinssituatie of zorgt voor voogdij, door bijvoorbeeld een gezinsvoogd. Als de situatie thuis gevaarlijk is, dan kan de kinderrechter uw kind onmiddellijk uit huis plaatsen. Een melding over uw gezinssituatie wordt meestal gedaan door de school, de buren of familie. Het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling (AMHK) neemt de melding over uw gezinssituatie in eerste instantie in behandeling. Het kan zijn dat u vervolgens door het AMHK wordt uitgenodigd voor een gesprek over uw kind en de thuissituatie. Het AMHK maakt meestal onderdeel uit van een gecertificeerde instelling in uw regio.

Ondertoezichtstelling  (OTS)

De ondertoezichtstelling OTS wordt alleen uitgesproken als er zorgen zijn over de ontwikkeling en de veiligheid van uw kind. Ook als u het eerst met vrijwillige hulp heeft geprobeerd, kan later toch een ondertoezichtstelling worden aangevraagd bij de rechter. Het kan zijn dat uw kind problemen heeft, bijvoorbeeld een drugsverslaving. Of dat u problemen heeft met de opvoeding van uw kind, bijvoorbeeld omdat het u niet goed lukt om regels te stellen. Agressie en geweld binnen het gezin is ook een vaak voorkomende reden voor OTS. Een combinatie van deze problemen is ook mogelijk.

De betekenis van een OTS is een kinderbeschermingsmaatregel waarbij u verplicht hulp en toezicht krijgt bij de opvoeding van uw minderjarige kind. Het doel van de OTS is de opvoedingssituatie te verbeteren. In de meeste gevallen houdt u wel het volledige gezag en blijft u (ook financieel) verantwoordelijk voor de opvoeding van uw kind. In sommige gevallen legt de rechter een deel van het gezag bij de jeugdbeschermer, bij een gezinsvoogd. Bijvoorbeeld voor het nemen van beslissingen op medisch gebied. De kinderrechter kan OTS  voor  ten  hoogste een jaar opleggen. Als de gezinsvoogd of Jeugzorgd vindt, dat er een verlenging nodig is, dan vraagt de jeugdbeschermer aan de kinderrechter om de OTS te verlengen. Er komt dan een zitting en voordien is er overleg door Jeugdzorg met u. Op de zitting voor de verlenging van de OTS, vraagt de kinderrechter naar uw mening. Bij de start van de OTS krijgt uw kind een vaste jeugdbeschermer, gezinsvoogd toegewezen. De gezinsvoogd maakt kennis met u en uw kind en legt uit wat de betekenis van OTS is. Soms komt bij dit gesprek de medewerker van de RvdK mee, die eerder onderzoek naar uw gezinssituatie heeft gedaan en de zaak bij de kinderrechter heeft aangekaart. De OTS stopt in elk geval op het moment dat uw kind 18 jaar wordt.

studiefinanciering

Als u niet tevreden bent over hoe de gezinsvoogd of Jeugdzorg met u omgaat, neemt u dan met ons contact op.

Gezinsplan Jeugdzorg

Het gezinsplan voor de Jeugdzorg, wordt in de eerste zes weken van de OTS opgesteld door de gezinsvoogd, samen met u en uw kind. In het gezinsplan staat wat er precies aan de hand is binnen het gezing en met uw kind. En welke veranderingen er nodig zijn om de opvoedingssituatie te verbeteren en hoe aan deze verbetering wordt gewerkt door het gezin en de gezinsvoogd.

In de gesprekken met Jeugdzorg wordt in elk geval ingegaan op de volgende onderwerpen:

Wat gaat er goed met u en uw kind en wat gaat er minder goed?

Wat zijn de problemen die bedreigend zijn voor het welzijn en de ontwikkeling van uw kind?

Wat heeft uw kind nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen?

Wat moet er gedaan worden om ervoor te zorgen dat de opvoedingssituatie verbetert?

In het gezinsplan worden de afspraken vastgelegd hoe aan de verbetering van de opvoedingssituatie gewerkt gaat worden. U heeft recht op een copie van het gezinsplan. De gezinsvoogd blijft steeds met u in gesprek over deze afspraken. Ook betrekt de jeugdbeschermer andere  belangrijke personen in de omgeving van uw kind bij het plan, bijvoorbeeld de school of het consultatiebureau. De ontwikkeling en het welzijn van uw kind staat daarbij altijd op de voorgrond. U gaat aan het werk met de afspraken uit het gezinsplan, die er voor zorgen dat de opvoedingssituatie en de ontwikkeling van uw kind verbeteren. De gezinsvoogd heeft daarom regelmatig gesprekken met u en biedt u

hulp en steun. Het kan zijn dat er andere gespecialiseerde hulpverlenende instellingen worden ingeschakeld om uw kind en u te helpen. Bijvoorbeeld een psycholoog of een zelfstandigheidstraining of opvoedingshulp. De afspraken uit het gezinsplan zijn óók daarbij het uitgangspunt. Als bepaalde afspraken in het gezinsplan dienen te worden bijgesteld, dan is dat mogelijk. De gezinsvoogd kijkt vanaf het begin tot het einde van de OTS naar de veiligheid van uw kind. Lukt het niet om de opvoedingssituatie te verbeteren, dan kan de gecertificeerde instelling die uw gezinsvoogd heeft aangewezen, beslissingen nemen, waar u het niet mee eens bent. Tegen deze beslissingen kunt u wel bezwaar maken. Soms is het nodig dat uw kind (tijdelijk) ergens anders gaat wonen. Hiervoor is een machtiging (toestemming) van de kinderrechter nodig. Er komt dan een nieuwe zitting waarin het verzoek tot uithuisplaatsing (UHS) van uw kind wordt behandeld. U mag op die zitting uw mening geven over het verzoek tot UHS. De certificeerde instelling dient meestal – op advies van de gezinsvoogd – het verzoek tot uithuisplaatsing bij de kinderrechter in. De jeugdbeschermer informeert u hierover, voorafgaand aan het verzoek tot UHS.

De jeugdbeschermer of gezinsvoogd

De hulp en steun van de jeugdbeschermer of gezinsvoogd is niet vrijblijvend. Het is belangrijk dat u en uw kind alle afspraken nakomen met de jeugdbeschermer of andere hulpverleners. Verder is het belangrijk dat u de jeugdbeschermer op de hoogte houdt van alle belangrijke gebeurtenissen of veranderingen in het leven van uw kind of het gezin. Bijvoorbeeld als uw kind wegloopt. Dit kan van invloed zijn op de afspraken in het gezinsplan en de ingezette hulp. Voor de toekomst van uw kind is een goede samenwerking met u, als ouder, heel belangrijk.

Elke gecertificeerde instelling en gezinsvoogd moeten zich aan regels houden. Indien uw kind jonger dan twaalf jaar is, dan mogen zij zonder uw toestemming geen informatie geven aan derden.

U heeft het recht om uw eigen gegevens in het dossier van Jeugdzorg of de gecertificeerde instelling in te zien. Als dit geweigerd wordt, kunt u daarover een klacht indienen volgens de klachtenprocedure van de instelling. Als u niet tevreden bent over hoe de gezinsvoogd of Jeugdzorg met u omgaat, neemt u dan met ons contact op. Wij bespreken met u welke mogelijkheden u heeft om het geschil met de gezinsvoogd op te lossen en of het mogelijk is om Jeugdzorg om een andere gezinsvoogd te vragen. Ook als u een oproep heeft gekregen voor de kinderrechter voor de ondertoezichtstelling (OTS) of uithuisplaatsing (UHS) van uw kind, bel naar Sociaal Verhaal. Indien nodig, zorgen wij dat er een gespecialiseerde advocaat met u meegaat naar de zitting van de kinderrechter.