Schuldhulpverlening Sociaal Verhaal

Sociaal Verhaal biedt geen schuldhulpverlening zoals gemeentelijke kredietbanken, bewindvoerders en schuldhulpbureaus doen. Indien u een minnelijke schuldhulpverleningstraject wenst op te starten, onder bewind wil worden gesteld of in de WSNP wil, dan bent u bij Sociaal Verhaal aan het verkeerde adres. U kunt dan het beste contact opnemen met de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente waarin u woonachtig bent. De gemeente is namelijk verplicht om inwoners met problematische schulden te helpen. Als u aan de voorwaarden voor een minnelijk schuldhulpverleningstraject voldoet, is de gemeente verplicht om u te helpen. U krijgt dan een intake en een schuldhulpverlener toegewezen en al uw schulden worden in kaart gebracht in het minnelijk schuldhulptraject. Indien de gemeente niet bereid is u toe te laten tot de gemeentelijke schuldhulpverlening, dan krijgt u een beslissing van de gemeente waarin uw aanvraag voor een minnelijk schuldhulptraject is afgewezen. Indien u het niet eens bent met deze afwijzing door de gemeente, dan kunt u contact opnemen met Sociaal Verhaal voor gratis hulp bij bezwaar. Indien mogelijk kunnen wij u een andere particuliere schuldhulpverlener adviseren, bij wie u wel een schuldhulpverleningstraject kunt opstarten. Neem met ons contact op als u een afwijzing voor schuldhulpverlening van de gemeente heeft ontvangen. In sommige gemeenten is de schuldhulpverlening uitbesteed aan de gemeentelijke kredietbank, zoals in Rotterdam aan de KBR (Kredietbank Rotterdam). De Gemeentelijke Kredietbank is een onderdeel van de gemeente en een besluit van de gemeentelijke kredietbank tot afwijzing van een minnelijke schuldhulpverlening is aan te merken als een besluit van de gemeente. U kunt dus tevens bezwaar maken tegen een beslissing van de gemeentelijke kredietbank.

Schuldhulpbemiddeling

Indien u bent toegelaten tot de schuldhulpverlening, dan zal er eerst schuldhulpbemiddeling plaatsvinden door de gemeente. De schuldhulpverlener zal dan contact opnemen met uw schuldeisers om betalingsuitstel te vragen of om betalingsafspraken te maken. De bedoeling is dat er gedurende een periode van zesendertig maanden geld opzij wordt gezet om aan alle schuldeisers een kwijtingsvoorstel te betalen. Indien u bent toegelaten tot de gemeentelijke schuldhulpbemiddeling en er is een schuldeiser die niet wil meewerken en bijvoorbeeld toch wil ontruimen of beslagleggen, neem dan met ons contact op. In de meeste gevallen kunnen wij huisuitzetting of beslaglegging door de deurwaarder voorkomen. Als het gemeentelijk minnelijk schuldhulpverleningstraject niet slaagt, dan wordt er soms een saneringskrediet door de gemeentelijke kredietbank of stadsbank aan u beschikbaar gesteld. In deze vorm van schuldhulpverlening wordt er aan u een lening verstrekt. Vanuit het leningsbedrag wordt aan elke schuldeiser een percentage van de vordering betaald, tegen finale kwijting. Dit wil zeggen dat het restant van de vordering wordt kwijtgescholden. U betaalt vervolgens de gemeente het saneringskrediet terug in zesendertig maandtermijnen. De hoogte van uw maandelijkse aflossing aan de gemeente is afhankelijk van uw afloscapaciteit. Heeft u na zesendertig maanden niet de gehele lening aan de gemeente betaald, dan wordt het resterende deel u kwijtgescholden. Voorwaarde daarvoor is wel dat u gedurende deze zesendertig maanden geen nieuwe schulden heeft gemaakt en u elk maand netjes de aflossing heeft betaald.

Het wettelijke schuldhulpverleningstraject: de WSNP

Als de minnelijke schuldhulpverlening niet slaagt, dan bestaat er de mogelijkheid om een wettelijk schuldhulpverleningstraject op te starten, de zogenaamde WSNP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen). In een WSNP-traject wordt er aan de rechter een oplossing voor uw schulden gevraagd. Indien de rechter in de WSNP-aanvraag vindt dat u in aanmerking komt voor schuldhulpverlening, dan wordt in een vonnis de WSNP op u van toepassing verklaard en wordt er een bewindvoerder benoemt die gedurende drie jaar verantwoordelijk is voor uw financiële huishouding en de schuldhulpverlening voor u op zich neemt. Als de WSNP is uitgesproken, dan mogen deurwaarders geen beslag leggen op uw inkomen of roerende zaken. Belangrijkste voorwaarde is wel dat u gedurende het wettelijk schuldhulpverleningstraject geen nieuwe schulden maakt. Doet u dit wel, dan kan de rechtbank op verzoek van de bewindvoerder of van een schuldeiser de WSNP tussentijds beëindigen zonder dat aan u ‘schone lei’ wordt verleend. Uw schuldeisers mogen vervolgens weer tot beslaglegging bij u overgaan.

zakelijk

Indien u het niet eens bent met deze afwijzing door de gemeente, dan kunt u contact opnemen met Sociaal Verhaal voor gratis hulp bij bezwaar.