Verzet tegen verstekvonnis dagvaarding
Dagvaarding deurwaarder ontvangen
Wanneer u een huurschuld heeft of een andere vordering moet betalen, dan zal de deurwaarder een dagvaarding bij u thuis afgeven. In deze dagvaarding wordt u opgeroepen om op een bepaalde dag voor de rechter te verschijnen. De verhuurder van uw woning of een andere schuldeiser vraagt in de dagvaarding aan de rechtbank om u tot betaling van een schuld te veroordelen en bij een huurschuld, om uw woning te ontruimen.
Wanneer u niet op de in de dagvaarding vermelde zittingsdatum voor de rechter verschijnt, dan zal de rechtbank de vordering van uw schuldeiser bij verstek toewijzen. Uw verhuurder mag dan – bijvoorbeeld – met het verstekvonnis uw woning ontruimen en beslagleggen op uw inkomen en bezittingen.
Bij sommige rechtbanken komt het voor dat de rechter als u niet op de zitting verschijnt, verstek verleent en de zaak daarna een aantal weken aanhoudt voor het wijzen van vonnis. In deze tussenliggende periode kunt u als gedaagde partij alsnog bij de rechtbank het verstek zuiveren. Nadat u dit heeft gedaan, wordt de dagvaardingsprocedure op de normale manier voortgezet.
Verzetdagvaarding tegen verstekvonnis
Heeft de Rechtbank verstekvonnis gewezen of heeft u het verstek niet gezuiverd, dan kunt u om een verzetprocedure opstarten. U doet dit door een verzetdagvaarding tegen het verstekvonnis door een deurwaarder te laten uitbrengen. Het opstellen van de verzetdagvaarding vereist bepaalde juridische vaardigheden en kan ik het algemeen niet door een ‘particulier’ worden gedaan. Wij kunnen u wel behulpzaam zijn met het opstarten van een verzetprocedure, indien u niet zelf een deurwaarder of advocaat heeft die dit voor u kan doen.
Nadat u met de verzetdagvaarding in verzet bent gegaan tegen het verstekvonnis, zal de oorspronkelijke rechtbank die het verstekvonnis heeft gewezen opnieuw naar de vordering van uw schuldeiser kijken. De zaak wordt dan heropend en alsnog door de Rechtbank inhoudelijk behandeld. In de verzetprocedrue wordt de oorspronkelijke gedaagde (‘gedagvaarde’) aangeduid als “opposant” en de oorspronkelijke eiser (uw schuldeiser) als “geopposeerde”.
[ninja_form id=1]
Beslaglegging en executie verstekvonnis
Ingesteld verzet tegen het verstekvonnis schorst niet de tenuitvoerlegging van het verstekvonnis door uw schuldeiser. De deurwaarder mag – gedurende de verzetprocedure – op verzoek van uw schuldeiser of de verhuurder van uw woning – beslagleggen op uw inboedel en inkomen en tot gerechtelijke ontruiming van uw woning overgaan.
Beslaglegging of de ontruiming van uw woning door een gerechtsdeurwaarder kunt u alleen voorkomen middels een executiegeschil bij de voorzieningenrechter van de rechtbank (kort geding). De kort geding rechter gaan dan oordelen of executie van het verstekvonnis gedurende de verzetprocedure is toegestaan door uw verhuurder of schuldeiser.
Waarom Sociaal Verhaal?
We proberen altijd om een gepaste oplossing te vinden
Al onze hulp om een advocaat te vinden is gratis!
Verzetdagvaarding termijn 4 weken
Er gelden verschillende termijnen waarbinnen u in verzet kunt gaan tegen het verstekvonnis. De wettelijke termijn van vier weken voor verzet tegen het verstekvonnis begint op verschillende momenten te lopen.
- Indien de deurwaarder het verstekvonnis aan u in persoon afgeeft (betekend), dan vangt de verzettermijn van vier weken aan vanaf dat moment (betekening in persoon staat er dan op het betekeningsexploot van de deurwaarder. Betekening door middel van afgifte aan een huisgenoot of achterlating in een enveloppe, doet de verzet termijn niet aanvangen.
- De verzettermijn neemt ook een aanvang vanaf het moment dat de veroordeelde partij een daad van bekendheid heeft gedaan. U heeft dan naar de schuldeiser of naar de deurwaarder laten blijken dat u bekend bent met de inhoud van het verstekvonnis. Hierna heeft u dus 4 weken om in verzet te gaan tegen het verstekvonnis.
- Tot slot begint de verzettermijn te lopen na de voltooiing van de tenuitvoerlegging (executie) van het vonnis door de deurwaarder. Bij buitenlandse gedaagden is de verzettermijn 8 weken in plaats van 4 indien de gedaagde ten tijde van de betekening van het vonnis door de deurwaarder of bij de ‘daad van bekendheid’ geen vaste woonplaats heeft in Nederland.
Wanneer is een vonnis tenuitvoergelegd?
Het precieze moment van executie bepaalt voor de verzetprocedure wanneer de verzettermijn begint en dat het verstekvonnis ten uitvoer is gelegd. Bijvoorbeeld bij een vonnis inzake de gerechtelijke verkoop van roerende zaken is het vonnis ten uitvoer na de verkoop van die goederen. In geval van een woningontruiming of huisuitzetting is het verstekvonnis geëxecuteerd nadat de ontruiming van uw woning heeft plaats gevonden.
Verstekvonnis ontvangen?
Heeft u een verstekvonnis van de deurwaarder ontvangen, neemt u dan zo snel mogelijk met ons contact op, zodat wij voor u kunnen bezien wanneer de verzettermijn is begonnen te lopen en hoeveel tijd u nog heeft om een verzetprocedure via een advocaat of een deurwaarder op te starten. Eventueel kunnen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde advocaat of deurwaarder om voor u de verzetdagvaarding op te stellen.
Meer informatie over verzetdagvaarding en verstekvonnis kunt u vinden op de website www.verstekvonnis.eu