Woningstichting Rentree zet invalide man met 1 been midden in de lockdown op straat!
Je huurhuis zó uitwonen dat de woningcorporatie je uit je woning zet? Het kan, bewijst een bewoner van de Sanatoriumstraat in Deventer. Hij wordt volgende week door corporatie Rentree op straat gezet en daar kon een kort geding geen verandering in brengen. „U accepteert geen hulp en dan is dit de consequentie.”
Alles compleet vergeeld en behang met vochtplekken, overvolle asbakken, aangetast sanitair en schimmel in elke hoek. Een huurhuis aan de Santoriumstraat in de Deventer wijk Rode Dorp is door de bewoner zodanig uitgewoond, dat woningcorporatie Rentree geen andere oplossing ziet dan de man op straat te zetten.
Om de uithuiszetting af te dwingen, werd door de woningcorporatie bijna twee jaar geleden een zaak tegen de man aangespannen. De kantonrechter oordeelde in deze zaak dat Rentree in haar recht staat om hem uit zijn woning te zetten. In de eerste week van januari moet dat gebeuren.
Omdat de bewoner tegen dat oordeel in hoger beroep is gegaan en die zaak nog niet voor de rechter is gekomen, wilde de man via een kort geding voorkomen dat hij nog voordat het hoger beroep heeft gediend op straat komt te staan.
Vijftien jaar geen onderhoud
De advocaat van de huurder, Mark Harten, deed er vandaag bij de rechter alles aan om te voorkomen dat het zover komt. Hij wilde vooral duidelijk maken dat de woningcorporatie nalatig is geweest in het onderhouden van de woning. En dat de man zelf een puinhoop had gemaakt van het huis? „Dat sommige dingen, zoals zijn wc of keuken, niet meer schoon te krijgen zijn, dat is niet zo gek, er is al 15 jaar geen onderhoud gepleegd door Rentree.”
Volgens de advocaat zijn hij, de kantonrechter en vertegenwoordigers van Rentree aan het begin van dit jaar op bezoek geweest in het huis, om zelf te oordelen over de situatie. „We hoefden niet onze neus dicht te knijpen, we zijn niet besprongen door vlooien en onze schoenen bleven niet aan de vloer plakken. De situatie wordt zwaar overtrokken.”
Wat hij vooral wilde voorkomen: dat zijn cliënt, die een onderbeen mist, volgende week letterlijk op straat komt te staan. „Hij heeft een handicap en kan niet naar de reguliere opvang, want hij heeft hulpmiddelen nodig. Er wordt wat mij betreft wel heel makkelijk gesteld dat hij wel naar de dak- en thuislozenopvang kan. De feiten worden verdraaid om een invalide huurder op straat te zetten”, aldus Harten.
Veel kansen gehad
De lezing van Rentree was volledig tegenovergesteld. Advocaat Marcel van Wezel: „Er wordt een compleet verkeerd beeld van Rentree geschetst. De kern van het probleem is dat meneer totaal niet ziet dat hij tekortschiet als huurder. Huren schept verplichtingen. Meneer is een zorgmijder en wil niets. Hij heeft een eerste, tweede en derde kans laten lopen. Dan is de beslissing om het huis te ontruimen niet gek.”
Dat met ontruimen van het huis een dak boven het hoofd van de man wegvalt, weet Rentree. Van Wezel: „Rentree heeft er alles aan gedaan om de situatie vlot te trekken. Hij blijkt simpelweg niet geschikt om in deze woning te wonen. Volgens ons kan meneer terecht in de nachtopvang. Misschien dat hij door zijn handicap in aanmerking komt voor begeleid wonen.”
De bewoner in kwestie gaf tegenover de rechter aan dat hij het allemaal nogal overdreven vond. En dat de aangedragen hulp om de situatie in huis te verbeteren steevast is geweigerd? „Ik doe het liever zelf. Het is overigens lariekoek dat mensen niet binnen mogen komen, ik heb de cv-monteur gewoon binnengelaten. Verder vind ik het een belediging dat er over begeleid wonen wordt gesproken.”
Hoewel de rechter in haar vonnis aangaf dat ze inziet dat de situatie van de man schrijnend is en nog schrijnender wordt, oordeelde ze toch in het voordeel van de woningcorporatie. Rentree mag de woning volgende week ontruimen, ook al betekent dat dat de man vervolgens dakloos is en in de opvang terechtkomt.
Consequentie van eigengereidheid
Dat de rechter zo hard oordeelt over de bewoner van het huurhuis, heeft vooral te maken met de voorgeschiedenis. „Het slechte huurderschap duurt al jaren. Het huis gaat achteruit en dat proces is nog steeds gaande. Meneer weigerde verbeteringen aan het huis en wilde ook geen hulp bij het opknappen van het huis. En als hij het huis nu toch met hulp opknapt, acht ik het aannemelijk dat het snel weer een bende is”, lichtte ze het vonnis toe.
Ze sprak de man ook nog persoonlijk toe: „U bent eigengereid en wil het zelf doen. Dan moet u nu ook de consequentie ervaren.” De rechter voegde eraan toe dat Rentree nog altijd bereid is om een ‘zachte landing’ voor de man mogelijk te maken.
Paul Nolens
Bron: De Stentor